Per contemplar fantàstics racons d’acollidora bellesa

La Noguera, la comarca més extensa de Catalunya, ocupa un ampli territori amb una gran diversitat paisatgística. Destaca la majestuositat de la serralada del Montsec, que dividida pels rius Noguera Pallaresa i Ribagorçana forma el Montsec d’Ares i el Montsec de Rúbies. El pas d’aquests rius disposa els talls impressionants i feréstecs dels congostos de Mont-rebei i Terradets.

Seguint la mateixa orientació trobem les valls d’Àger i la Coma de Meià amb un seguit de serres intermèdies com Montclús, Sant Mamet, Sant Miquel, Mont-roig, Carbonera… que acullen coves, avencs i indrets d’impressionant bellesa. La Noguera Alta contrasta amb la plana de la Noguera Baixa, que ocupa un àmplia extensió de terres molt suaus regades per sèquies i canals. El paisatge d’aquestes vastes planures és ple del verd dels farratges, els cereals i els arbres fruiters.

Per recrear-se en l’espai més gran d’aigües tranquil•les de Catalunya

Espais d’un gran atractiu natural s’apleguen al voltant dels embassaments de Camarasa, Canelles, Santa Anna, Sant Llorenç de Montgai i Rialb, que configuren l’espai més gran d’aigües tranquil•les de Catalunya. Entre el verd del paisatge boscós i el blau de les làmines d’aigua trobem espais envoltats d’una rica i variada fauna i flora, com la que podem apreciar a la reserva natural de Sant Llorenç de Montgai i a l’aiguabarreig del Segre amb la Noguera Pallaresa.

El riu Segre travessa bona part d’aquest ampli territori entre espadats i racons fantàstics com el congost de Salgar i el cel de Rubió fins a arribar, aigües avall, a Alòs de Balaguer, on el riu queda encaixonat formant el congost de Mu, un dels paratges més impressionats del seu curs.

En el seu recorregut crea extensos riberals amb frondoses bultres plenes de verns, pollancres, salzes, oms, heures… i hi aboquen les seves aigües rius com el Rialb, el Llobregós, el Boix, el Sió, el Farfanya i la Noguera Ribagorçana.